Κατηγορίες
Τελευταία Σχόλια
Ετικέτες Άρθρων
Κατηγορίες Blog

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Posted by intelecta 09/06/2016 0 Comment(s)

Γράφει ο Ευάγγελος Διαμαντάτος – Ηλεκτρολόγος & Ηλεκτρονικός Μηχανικός

Στη σημερινή εποχή ο πελάτης επιθυμεί να αισθάνεται ασφαλής κατά τη διάρκεια της διαμονής του σε μια ξενοδοχειακή μονάδα (μικρή ή μεγάλη) , όχι μόνο για τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά και για τα προσωπικά του αντικείμενα, χωρίς όμως να αισθάνεται εγκλωβισμένος σε ένα σύστημα που παρακολουθεί κάθε του κίνηση. Οι ισορροπίες είναι λεπτές για αυτό και έχουν αναπτυχθεί τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα, που καλύπτουν ισορροπημένα κάθε ανάγκη ασφαλείας στους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους στον ξενοδοχειακό τομέα με απόλυτη διακριτικότητα.

 

 

Κύριο μέλημα των ιδιοκτητών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι η ασφάλεια τόσο των πελατών τους, του προσωπικού τους αλλά και της ξενοδοχειακής τους μονάδας. Το σύστημα ασφαλείας απαιτείται να είναι πιστοποιημένο από κάποιο αναγνωρισμένο φορέα να είναι ακριβείας και αισθητικά αναβαθμισμένο. Είναι πολύ σημαντικό για ένα ξενοδοχείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το πιστοποιητικό ως εργαλείο marketing και να αποδεικνύει στους πελάτες του ότι πληροί πολύ αυστηρούς όρους ασφαλείας. Βασικά κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι η φήμη του κατασκευαστή στη διεθνή αγορά, η αξιοπιστία του τοπικού προμηθευτή, που θα του παρέχει την εκπαίδευση και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη. Επίσης η καινοτομία όσον αφορά στις δυνατότητες απόλυτης ασφάλειας, η ευελιξία και η ευκολία στη χρήση, η εγγύηση καλής λειτουργίας, η υποστήριξη ανταλλακτικών αλλά και το service είναι βασικές προτεραιότητες στην επιλογή του.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις συστημάτων ασφαλείας, πρέπει να γίνεται ανάλυση του κινδύνου από ειδικούς μηχανικούς/εγκαταστάτες σε συνεργασία με το ανάλογο προσωπικό της μονάδας, για να μπορέσει κάποιος να προσδιορίσει με σαφήνεια το κατάλληλο σύστημα ασφαλείας, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι customized στις ανάγκες αυτής. Οι τυποποιημένες λύσεις δεν αυξάνουν την λειτουργικότητα και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακατάλληλες για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης αποτελείται από κάμερες παρακολούθησης στους εξωτερικούς και κοινόχρηστους χώρους.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάμερες τεχνολογίας IP ή αναλογικές. Στη συνέχεια γίνεται η επιλογή καταγραφικού μηχανήματος και η επιλογή του σκληρού δίσκου. Για μεγαλύτερες δυνατότητες καταγραφής/αποθήκευσης και επεξεργασίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε pc based καταγραφικό, τροφοδοτικά μικρής απώλειας σήματος, καθώς επίσης και υπηρεσία static ip ή DDNS για την απομακρυσμένη παρακολούθηση των καμερών.

 

 

 

Το σύστημα παρακολούθησης θα πρέπει να καλωδιώνεται πάντα με υψηλής ποιότητας ομοαξονικό καλώδιο από πιστοποιημένο κατασκευαστή. Κατώτερης ποιότητας υλικά έχουν ως αποτέλεσμα εισαγωγή ηλεκτρονικών «θορύβων» στην τελική απεικόνιση. Το μέγιστο μήκος καλωδίωσης με RG59 καλώδιο σήματος ορίζονται τα 200 μέτρα και για μεγαλύτερες αποστάσεις προτείνεται χρήση καλωδίου RG11. Για τη τροφοδοσία των καμερών πρέπει να δοθεί προσοχή στην απόσταση καλωδίωσης και ανάλογα με την τάση τροφοδοσίας να τοποθετηθούν τα τροφοδοτικά στις κατάλληλες αποστάσεις.

Προσοχή χρειάζεται σε ότι αφορά την ανάλυση της κάμερας. Προτείνεται ανάλυση από 1 megapixel ώστε η εικόνα καταγραφής να έχει ικανοποιητική ανάλυση και να είναι αξιοποιήσιμη. Τα συμβατικά συστήματα μπορούν να φτάσουν ως και 3 megapixels, η οποία ανάλυση θεωρείται ιδανική για καταγραφή σε μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες. Για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες γίνεται χρήση των ως άνω καμερών αλλά και ειδικής κατασκευής tracking speed dome κάμερες για παρακολούθηση μεγάλων χώρων των οπoίων η ανάλυση προτείνεται να ξεκινάει από 5 megapixels.

Στην συνέχεια το σύστημα ελέγχου πρόσβασης (access control) μας παρέχει πολλές δυνατότητες για τον χρήστη αλλά και τον διαχειριστή του συστήματος. Σήμερα όλα τα σύγχρονα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν για τα δωμάτια τους ηλεκτρονικές κλειδαριές με προγραμματιζόμενη κάρτα.

 

 

Ο κάθε χρήστης θα μπορεί να είχε ένα εικονικό κλειδί για το οποίο κλειδί αφενός δεν έχει το άγχος της απώλειας (μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή από τη ρεσεψιόν) και αφετέρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις δραστηριότητές του χρήστη. Ένα εικονικό κλειδί ελέγχου πρόσβασης μπορεί να επιτρέπει στους επισκέπτες την πρόσβαση σε διάφορες περιοχές της μονάδας που χρήζουν ελεγχόμενης πρόσβασης όπως το γυμναστήριο, διακεκριμένοι χώροι, ασανσέρ και χώροι πάρκινγκ μεταξύ άλλων. Το εικονικό κλειδί αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά την άφιξη του πελάτη και να ανακληθεί με το τέλος της παραμονής του, στην μονάδα. Στο βάθος του ορίζοντα επίσης διαγράφεται η τάση να χρησιμοποιούνται αντί καρτών, τα κινητά τηλέφωνα για εγγραφή δεδομένων και επικοινωνία με τις κλειδαριές. Το ανθρώπινο δυναμικό του ξενοδοχείου προμηθεύεται με κάρτες ελέγχου πρόσβασης, οι οποίες ανάλογα με την ειδικότητα του χρήστη προσφέρουν δικαιώματα με περιορισμούς χρήσης χώρων αλλά και χρόνου.

Ο άρτιος συνδυασμός συστήματος ελέγχου πρόσβασης και συναγερμού σε ξενοδοχειακές μονάδες προτείνεται λόγω των πολλών εισόδων της μονάδας αλλά και των πολλών εξόδων κινδύνου ενώ θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος (data room) για την εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας, ελέγχου πρόσβασης και παρακολούθησης. Η είσοδος σε αυτό το δωμάτιο πρέπει να γίνεται αυστηρά μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα.

 

 

Όταν σε ένα σύστημα access control υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ποσότητα χρηστών και καρταναγνωστών χρησιμοποιούμε pc based σύστημα ασφαλείας ελέγχου πρόσβασης. Τα ως άνω συστήματα ελέγχου πρόσβασης διαθέτουν θύρες επικοινωνίας δικτύου TCP/IP για άμεση σύνδεση του συστήματος access control, με όλα τα εξαρτήματά του. Το σύστημα αποτελείται από τοπικούς ελεγκτές (controllers), καρταναγνώστες, ηλεκτρικές κλειδαριές, μπουτόν emergency exit ή απλά μπουτόν προσωπικού, κάρτες χρήσης του συστήματος καθώς και το αντίστοιχο λογισμικό διαχείρισης και πρόσβασης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε ευελιξία στην καλωδίωση, value for money σύστημα και μεγάλες δυνατότητες επέκτασης, στο μέλλον. Η κεντρική μονάδα που θα επιλεχθεί πρέπει να έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει σε δική της βάση δεδομένων τον προγραμματισμό της και το ιστορικό των συμβάντων σε δική της μνήμη ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του access control και χωρίς την προσωρινή σύνδεση με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει χρήση του ιστορικού συμβάντων από το διαχειριστή του συστήματος (administrator).

Τα τελευταία νέα της αγοράς μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε και ασύρματα συστήματα ελέγχου πρόσβασης μέσω Wi-Fi με την χρήση repeaters οι οποίοι επεκτείνουν το σύστημα ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστώνται προϊόντα τεχνολογικά εξελιγμένα, δοκιμασμένα και επώνυμα, με επαρκή εχέγγυα (μακροχρόνια εγγύηση κ.λπ.), ικανά να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό επίπεδο ασφαλείας στους πελάτες της μονάδας.

 

 

Η εταιρεία INTELECTA δραστηριοποιείται στον χώρο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και των συστημάτων ασφαλείας στοχεύοντας πάντα στην παροχή ολοκληρωμένων και σύγχρονων υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες και στις προσδοκίες του εκάστοτε πελάτη. Κίνητρό μας είναι οι όλο και αυξανόμενες ανάγκες των πελατών μας. Στόχος μας η παροχή υπηρεσιών, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και των συστημάτων ασφαλείας, υψηλής ποιότητας αλλά και ασφάλειας, στον ελάχιστο χρόνο.Tο προσωπικό μας πλήρως εξειδικευμένο και έχοντας την πιο  σύγχρονη τεχνική κατάρτιση αναλαμβάνει, με ευθύνη και συνέπεια, κάθε είδους ηλεκτρολογική εργασία από βιομηχανικές εγκαταστάσεις μέχρι συστήματα αυτόματου ελέγχου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας:

 

-Μέσω email/ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@intelecta.gr και στο marketing@intelecta.gr

 
 
-Μέσω τηλεφώνου στο 210-2407150 από τις 8:00 έως τις 18:00
 
 

-Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: 

 

Facebook: https://www.facebook.com/Intelecta-119110428161265/?ref=ts&fref=ts 

 

Twitter:   https://twitter.com/IntelectaGr

 

LinkedIn: https://linkedin.com/in/evangelos-diamantatos-3b5ba625?trk=hp-identity-name

 

 

Leave a Comment